0

PLASTİK SEKTÖRÜ

Plastik profil ve boru imalatı: Su halkalı vakum pompalarındaki çeşitlerimizle plastik sektöründe her alana uygun seçenek vardır.

Gaz alma operasyonu: Plastiğin ısıtılıp kalıba itildiği, ektrüderin ön kısmında havanın ve malzeme PVC ise ortaya çıkan gazın vakumla alınması işleminde pompalarımız başarıyla kullanılmaktadır.

Kalibrasyon: Kalibrasyon kasası içerisindeki havanın çekilmesi işlemiyle birlikte burada soğutma amaçlı kullanılan suyun bir kısmı da vakum ile çekilir. Bu operasyonda profilin veya borunun ebadına, imalatın hızında göre değişik kapasitelerde pompa kullanılır:

1- Damla sulama boruları için genellikle PVM 130/065 ve PVN 210/040 modeller yeterli olmaktadır.

2- Pencere profilleri ve borular için genellikle PVN 210 , PVN 220 ve PVN 270 serisi modeller kullanılmaktadır. Bu pompalara muadil olarak, yeni geliştirilen PVM 150 serisi pompalarımız kullanılmaya başlanmıştır. PVM modellerin PVN modellere göre en önemli iki üstünlüğü, daha az yer kaplaması ve daha ekonomik oluşlarıdır.

Kalibrasyon kasasından fazla miktarda su çekilmesi durumunda vakum pompası bu suyu dışarı atarken zorlanır ve fazla enerjiyle çalışır, zaman zaman termik şalteri fazla amperajdan dolayı atabilir. Bu tür uygulamalar için yeni bir modelimiz stoklarımızda bulunmaktadır.

Tasarım tescili yapıldıktan sonra siz değerli müşterilerimize tanıtılmaya başlanacaktır. Merkezi sistemlerde çift kademeli pompalarımız kullanılmaktadır. Özellikle yüksek vakum basıncı istenen gaz alma operasyonu için yağ halkalı sistemler daha uygundur.

Vakum ile şekillendirme: Yağlı- paletli pompalar uygundur. Vakum ile şekillendirmede her köşenin ve her girintinin düzgün şekillenmesi gereklidir. Ortamdan kuru hava çekileceğinden ve yüksek vakum basıncı gerekeceğinden dolayı yağlı-paletli pompalar bu tür işler için uygundur. Aynı şekilde vakum ile pvc kaplama gibi işlerde de yağlı-paletli vakum pompalarının kullanılması uygundur.

Vakumlu plastik ambalaj: Vakumla ambalajlamada, özellikle gıda maddelerinin ambalajlanmasında yağlı-paletli pompaların kullanımı uygundur. Termoform makinaları gibi sürekli hatlarda da aynı tip pompalar kullanılır.

İNŞAAT SEKTÖRÜ

İnşaat sektöründe vakum kullanımının önemi büyüktür. İnşaatlarda kullanılan tuğla, kiremit, yalıtım malzemeleri, son yıllarda kullanımı yaygınlaşan gaz beton, ytong, kalıp beton gibi ürünlerin hemen hepsi vakum işleminden geçerler.

Tuğla, kiremit sektörü: Henüz çamur halinde iken preslerde ön şekillenmesi yapılan tuğla ve kiremitin bu preslerde neminin çoğu alınmalı, presten çıktıktan sonra şekil bozukluğuna ve firelere müsaade edilmemelidir. Tam burada çok yüksek vakum basıncı ve yeterli kapasite gerekmektedir. Bu uygulamada standart olarak çift kademeli su halkalı vakum pompalarının kullanılmasının yanısıra son yıllarda önemi gittikçe artan ve nemi alırken yüksek vakum basıncı sağlamasının yanısıra su kullanımı da gerektirmeyen YAĞ HALKALI VAKUM SİSTEMLERİ tercih edilmeye başlamıştır.

Yalıtım malzemeleri: İnşaat sektöründeki yaygın EPS kullanımı, bu ürünlerin vakum ile imalatını gerekli kılmaktadır. Çekilen buhar nedeniyle su halkalı vakum pompası kullanılan sektörde, monoblok tipte pompaların yanısıra, merkezi sistem uygulamalarda tek kademeli pompalar kullanılmaktadır. Yoğun buhar çekmesi sebebiyle, merkezi sistemde kullanılan vakum tankının içerisine aktarılan suyu buradan alabilmek amacıyla vakum altı tahliye pompaları kullanılmaktadır.

Kalıp beton imalatı: Ülkemizde de kullanılan tünel kalıp beton uygulamalarının vakum kullanılarak daha az nemli, sık dokulu, mukavemetli olması sağlanmaktadır. Yeni yeni yaygınlaşmaya başlamıştır.

 

Seramik sektörü: Seramik sektöründe vitra ürünlerin imalatında vakum kullanımı yaygınlaşmaktadır. Seramik ve toprak sektörüne yönelik diyaframlı pompa uygulamalarımız da klepeli sistemler sayesinde çeşitlenmiştir.

KİMYA SEKTÖRÜ

Kimyanın pek çok kolunda uygulama alanı bulan vakum pompaları, önemleri anlaşıldıkça yaygınlaşmaya devam etmektedir. Diyaframlı pompalar ise kimyanın hemen her kolunda yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle yanıcı ve patlayıcı sıvıların aktarılmasında öncelikli olarak tercih edilmektedirler.

Kullanıldığı başlıca ürünleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Sabun üretimi: Çift kademeli ve monoblok tip su halkalı vakum pompaları.

Boya imalatı: Boya hamurunu kurutmada yağlı-paletli veya monoblok su halkalı vakum pompaları.

Tekstil kimyasalları: Vakum altında hızlı proses ve az enerji ile üretim. Su halkalı vakum pompaları ve son zamanlarda yağ halkalı vakum sistemleri kullanılmaktadır. Yapıştırıcı ve bağlayıcı kimyasallar: Ülkemizde pek yaygın olmasa da bazı uygulamalarda önemi artmaktadır.

İlaç endüstrisi: Vakum altında steril ortamlarda imalat şartları sağlamak ve vakum altında prosesi hızlandırmak amaçlı kullanılmaktadır. Kuru- paletli, yağlı-paletli ve su halkalı vakum pompalarının yanısıra yağ halkalı vakum sistemi de kullanılabilir. Agresif kimyasalların buharlarına karşı, kimyasalın cinsine göre, pompa aksamlarını çeşitli paslanmaz çelik malzemelerden imal ederek uygun çözümler yaratmaktadır.

Petrokimya sektörüne en uygun malzeme özellikleri ve sektöre uygun mekanik sızdırmazlık çözümleriyle, özel imalatlar yapmaktadır. Özellikle çift kademeli vakum pompalarının sızdırmazlık çözümleri ve dişli pompa alternatifleriyle sektörde tercih edilmektedir.

KAĞIT SEKTÖRÜ

Kağıt sektörünün ihtiyacı olan vakum uygulamalarına yönelik çözümlerini çeşitlendirme gayretini sürekli devam ettirmektedir. Sektörün yüksek kapasiteli vakum ihtiyacına cevap verebilmek amacıyla üretim kapasitemizi 5500 m³/saat kapasiteli su halkalı vakum pompamızı satışa sunduk. Bu, Türkiye’de üretilmiş en yüksek kapasiteli vakum pompasıdır.

Kağıt mendil, peçete, çocuk bezi, hijyenik kağıt bez ve kolonyalı mendil, oluklu mukavva makinalarına yönelik mevcut su halkalı, yağlı-paletli, kuru-paletli vakum pompaları ihtiyaçlara cevap vermektedir. Blower ihtiyaçlarına özel temin çalışmalarımız da müşterilerimizin güveninin eseridir.

TEKSTİL SEKTÖRÜ

 

İPLİK SEKTÖRÜNDE: İplik fikse reaktörlerinde özellikle nem alma operasyonu için vakum pompaları kullanılmaktadır. Standart uygulamada PVN 270/155 tip su halkalı monoblok tip vakum pompalarımız veya daha büyük reaktörlerde PVK 250/200 tip çift kademeli pompalarımız kullanılmaktadır. Su kullanımından kurtulmak amacıyla yağ halkalı sistemlerde bu uygulamalara idealdir.

BOYAMA: Vakumlu bobin boyama işleminin yanısıra, klasik HT kumaş boyama makinalarında vakum oluşturarak daha düşük sıcaklıkta işlem yapılmaya başlanmıştır. Ülkemizde henüz yaygın olmayan bu sistemle hem enerji maliyetleri düşmekte hem de üründe oluşabilecek hasarlar neredeyse sıfıra yaklaştırılmaktadır. Özellikle yüksek sıcaklıkta boyanabilen kumaş tipleri vakum sayesinde daha düşük sıcaklıklarda, yıpranmadan, bünyesine homojen bir şekilde boya kabul edebilmektedirler. Vakumlu bobin boyama işleminde PVN 210 serisi pompalar yeterli olmaktadır. Yeni nesil HT kumaş boyama makinalarında ise PVN 270 modelden başlamak üzere PVK tip çift kademeli pompalar kullanılmaktadır.

DERİCİLİKTE: Deriden nemi almada su halkalı vakum pompaları yıllardan beri standart olarak uygulanırken, yüksek vakum basıncı ihtiyacı yağ halkalı sistemlerin kullanımını öngörmektedir.

KURUTMA: Bazı kurutma sistemlerinde makinaların vakum ile nem alarak kurutma bölümleri bulunmaktadır. Burada da vakum pompalarımız başarıyla çalışmaktadır.

GIDA SEKTÖRÜ

Süt ve süt ürünleri: Süt mamullerinin işlenmesi, vakum altında daha az enerjiyle kaynatılması, sterilizasyon işlemleri, vakumlu yoğurt, ve kaşar peynir üretimi gibi işlemlerde çoğunlukla monoblok tipte su halkalı vakum pompaları kullanılmaktadır. Süt işleme esnasında asit erozyonu sebebiyle paslanmaz esaslı malzemelerin kullanılması tercih edilmektedir.

Salça imalatı: Domates ve biber salçası başta olmak üzere gıdanın içerisindeki suyun buharlaştırılması işlemi vakum altında çok daha kısa sürelerde ve daha az enerjiyle gerçekleşir. Ortamdan su buharı çekildiğinden dolayı su halkalı vakum pompaları kullanılır. Üretim kapasitesine bağlı olarak monoblok veya çift kademeli pompalar kullanılmaktadır. Salçanın pH değerinin asidik ortam değerinde olması sebebiyle pompaların genel aksamlarının( fan, mil, gövde gibi ) paslanmaz çelik olması tercih edilir. Reçel ve şekerleme mamulleri: Reçel, pekmez, şekerli mamuller, bonbon şekerler gibi ürünler vakum altında daha kısa süre ve daha az enerjiyle pişirilirler. Paslanmazdan mamul su halkalı monoblok vakum pompaları bu tür uygulamalarda kullanılmaktadır.

Makarna üretimi: Makarna üretimi esnasında, üründen nemin buharlaştırılarak alınması işlemi sıvı halkalı vakum pompalarıyla gerçekleştirilmektedir. Emme kapasitesinin az olmaması sebebiyle genellikle çift kademeli pompalar kullanılır. Çok yüksek vakum basınçları, hem ürünün daha kaliteli, hem daha açık renkli çıkmasını sağlamasının yanısıra üretim prosesini de hızlandırmaktadır. Bu amaçla, son dönemde yağ halkalı vakum sistemlerinin kullanılması tavsiye edilmektedir. Özellikle ürün kalitesini doğrudan etkilemesi nedeniyle yüksek vakum basınçlarına ulaşmak, yani mutlak havasız ortama yakın çalışmak gittikçe önem arzetmektedir.

Meyve suyu üretimi: Meyve suyu konsantrasyonu da aynı şekilde vakum altında hızlı ve daha az enerjiyle çalışma imkanları sebebiyle tercih edilmektedir. Monoblok tipte su halkalı vakum pompaları orta büyüklükteki kapasitelere yeterli olmakla beraber, yüksek kapasiteli imalatlarda tek kademeli pompalar da kullanılabilmektedir. Portakal suyu gibi asit oranı yüksek meyve suyu imalatında paslanmaz çelik aksamlı pompalar tercih edilmektedir.

Bitkisel yağ üretimi: Bitkisel sıvı yağların üretimi esnasında koku alma denilen deodorizasyon işlemi ile yağ asitlerinin de ortamdan çekilmesi işlemleri rafine edilmesi uygulamalarında vakumun önemi büyüktür. Su halkalı vakum pompaları genel olarak bu uygulamalara cevap vermesine rağmen, çok yüksek vakum basıncı ihtiyacı, bu pompalar yerine buhar jetlerinin kullanımını yaygınlaştırmıştır. Su halkalı vakum pompalarıyla inilebilecek sınırın 33 mbardan 20 mbara kadar değişmesi fakat üreticilerin 8 mbar mutlak vakum ihtiyaçları sebebiyle buhar jet ejektörlerine ihtiyaç duyulmuştur. Fakat, buhar jet ejektörlerinin ilk yatırım ve işletme maliyetlerinin yüksek olmaları ve son dönemde geliştirilen yağ halkalı vakum sistemlerinin 6 mbar mutlak basınç değerlerine kadar inebilmeleri nedeniyle bu buhar jetleri yerine yağ halkalı vakum sistemleri tercih edilmeye başlanmıştır.

Şeker imalatı: Şeker imalatında şeker rafine tanklarında vakum uygulaması mevcuttur. Şeker fabrikalarındaki üretim kapasiteleri çok yüksek olduğundan ve mutlak basınca yakın değil orta vakum basınçlarında çalışma yeterli olduğundan dolayı tek kademeli su halkalı vakum pompaları kullanılmaktadır. Asidik erozyon sebebiyle paslanmaz çelik aksamlar tercih edilmektedir.

Piliç sektöründe: Kümes hayvanlarının iç organlarının çıkartılması için merkezi vakum sistemlerinden faydalanılmaktadır. Genellikle su halkalı vakum pompaları tercih edilir. Yumurta kaplarının (viol) imalatında, yüksek hava emme kapasitesi istendiğinden tek kademeli pompalar kullanılmaktadır. Fermentasyon ve damıtma işlemleri de vakum altında yapılabilmektedir. Monoblok tipte su halkalı vakum pompaları yeterli olmaktadır.

Gıda ambalajlama: Gıda maddelerinin vakumlu ambalajında yağlı-paletli vakum pompaları kullanılır.

Call Now Button